18. máj 2024
Facebook
nedeľa, 13 máj 2018 17:00

Nepálski nosiči dosiahli vrchol Mount Everestu, pokúsiť by sa o to opäť mal aj Slovák Hámor

Written by 
Rate this item
(0 votes)

KÁTHMANDU 13. mája (WebNoviny.sk) - Skupina ôsmich nepálskych nosičov v nedeľu dosiahla vrchol najvyššej hory sveta Mount Everestu. Našli sa fixné laná, ktoré zanechali ďalším kandidátom výstupu na vrchol 8 848 m vysokej hory v Himalájach. Potvrdil to Gyanendra Shrestha z ministerstva cestovného ruchu Nepálu. Vzhľadom na výhľadovo dobré počasie možno v najbližších dňoch očakávať početné pokusy o ďalšie výstupy na Everest. Odporúčame:
Aktualizované: V Alpách zahynuli šiesti turisti, ďalší sú v kritickom stave Podľa AP sa momentálne pod najvyššou horou sveta nachádza až 340 zahraničných horolezcov a tiež veľká skupina domácich nosičov, ktorí sa budú pokúšať o výstupy. Mali by byť medzi nimi aj účastníci expedície Everest - Lhoce - Himalaya Adventure Slovák Peter Hámor a jeho rumunský kolega Horia Colibasanu. Hámor bol na Evereste (8 848 m) už v roku 1998, teraz sa tam chystá vystúpiť po 20 rokoch, ale tzv. ľahkým štýlom, čiže bez pomoci kyslíka a tiež bez nosičov po zložitej Americkej ceste v severnej stene. Z vrcholu chce potom zostúpiť do južného sedla tesne pod 8 000 m a odtiaľ, ak to bude možné, ešte vyliezť na ďalšiu blízku a vysokú osemtisícovku Lhoce (8 516 m) po tzv. Urubkovej ceste.

Viac k témam: horolezectvo, Mount Everest, Nepál, nosiči, Peter Hámor
Zdroj: Webnoviny.sk - Nepálski nosiči dosiahli vrchol Mount Everestu, pokúsiť by sa o to opäť mal aj Slovák Hámor © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 162 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner